Ce este registrul ?

Operationalizarea Registrului Unic al Transparentei Intereselor s-a realizat prin aprobarea Memorandumului privind instituirea Registrului Unic al Transparentei Intereselor.

Obiectivul RUTI este de a crea cadrul in care, pe de o parte, grupurile specializate din societatea civila sa se inregistreze atunci cand urmaresc sa convinga decidentii: sa preia o initiativa de politica publica sau sa modifice o politica publica existenta iar, pe de alta parte, decidentii sa confirme intalnirile directe cu acestia, asigurandu-se transparenta si minime reguli de etica in procesul de elaborare a politicilor la nivelul Guvernului. Transparenta actului decizional presupune implicarea intregii societati in acest proces.

Grupurile specializate din societatea civila vizate de RUTI sunt reprezentate de: societate cu personalitate juridica, asociatii, fundatii si federatii, organizatii religioase / a cultelor sau asociate unui cult, organizatie sindicala, organizatie patronala, camere de comert, structuri associative ale administratiei publice locale, alte tipuri de organizatii legal constituite, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi de familie, cabinete individuale, cabinete asociate, societatea profesionala, cu sau fara personalitate juridica.

Acestea se pot inscrie, in mod voluntar, accesand formularul de inscriere si asumandu-si respectarea Codului de conduita RUTI. Actualizarea informatiilor se va face ori de cate ori este cazul, dar nu mai tarziu de un interval de 6 luni. Pentru informatii detaliate despre inscriere, Secretariatul General al Guvernului pune la dispozitie un ghid privind inscrierea grupurilor specializate.

Decidentii sunt reprezentati de: Prim-Ministrul Romaniei, Secretarul General al Guvernului, ministri, secretari de stat, consilieri de stat si conducatori cu rang de demnitar ai altor institutii sau organe centrale ale administratiei publice din subordinea Guvernului sau a ministerelor. Acestia vor afisa agenda zilnica a intalnirilor.

Deciziile luate la nivelul Executivului au un impact economic si social direct asupra a milioane de romani, astfel ca felul in care acestea sunt adoptate trebuie sa fie bazat pe un proces cat mai transparent posibil, deschis in mod egal tuturor partilor interesate de deciziile publice, participativ, in toate etapele. In acest context, Guvernul Romaniei isi manifesta intreaga disponibilitate de a interactiona in mod echidistant, inca din etapa de identificare a nevoilor ce stau la baza unei viitoare politici publice si pana la faza de adoptare, cu toate partile interesate si specializate in procesele de elaborare a deciziilor publice, intr-un climat de transparenta, bazat pe valori constand in responsabilitate si respect reciproc.

Care sunt facilitatile ?

Beneficiile grupurilor specializate care isi asuma acest standard de conduita si transparenta in interactiunea cu institutiile publice, prin inscriere in RUTI, sunt urmatoarele:

– accesul primordial la o serie de servicii precum E-Consultare (buletinul actelor normative aflate in consultare publica) sau E-Dezbatere (Calendarul Dezbaterilor Publice de la nivel central) realizate de SGG cu scopul facilitarii cunoasterii, cu promptitudine, a prioritatilor de reglementare;
– participarea la intalniri de lucru organizate intre membrii RUTI si reprezentantii autoritatilor publice centrale, RUTI asumandu-si impulsionarea interactiunii intre membri;
– posibilitatea intalnirii directe, institutionale, cu factorii de decizie;
– participarea decidentilor sau a persoanelor desemnate la evenimentele organizate de grupurile specializate inscrise in RUTI;
– evidentierea pe documentele proprii a inregistrarii in RUTI, ca o garantie a recunoasterii comportamentului transparent in relatia cu autoritatile administratiei publice centrale.