Marți,13 iulie – Ziua Informării Preventive „ACASĂ ÎN SIGURANŢĂ!”

Marți,13 iulie – Ziua Informării Preventive „ACASĂ ÎN SIGURANŢĂ!”

Începând cu anul 2011, la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și cu sprijinul E-on România, fiecare zi de marți 13, indiferent de luna anului, este declarată „Ziua Informării Preventive”.
În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează campanii de informare şi pregătire a populaţiei pentru diferite situaţii de urgenţă. Dintre acestea amintim campania R.I.S.C., o campanie care atrage atenţia asupra exploatării în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi a celor de gaz şi „Nu tremur la cutremur” – o campanie de informare şi pregătire a populaţiei în cazul producerii unui seism. Motto-ul zilei de astăzi este “Acasă în siguranță” și vizează:
❗ Nu folosiţi improvizaţii la instalaţii şi aparate;
❗ Nu lăsaţi mijloacele de încălzire în funcţiune nesupravegheate;
❗ Nu utilizaţi coşurile de fum cu defecţiuni; izolaţi-le faţă de materiale combustibile;
❗ Verificaţi şi curăţaţi coşurile de fum obligatoriu înaintea sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie;
❗ Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere;
❗ Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate;
❗ Nu lăsaţi copii să se joace în apropierea instalaţiilor electrice sau a stâlpilor de electricitate;
❗ La aprinderea focului se respectă principiul „gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra apoi se deschide robinetul de gaz.
Cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului #Călăraşi vor distribui cu această ocazie fliyere şi pliante care conţin măsuri şi reguli de prevenire a incendiilor, cât şi diverse informaţii legate de adoptarea unui comportament corespunzător în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
De această dată, de Ziua informării preventive, Marţi 13, vor fi organizate mai multe activităţi în care militarii vor interacţiona cu cetăţenii, astfel că vor fi amplasare şi puncte mobile de informare în pieţele publice şi în locurile centrale din localităţile judeţului.
Desfăşurate sub sloganul „„Acasă în siguranţă””, având ca logo pisica neagră, activităţile informativ-educative ce vor avea loc cu această ocazie urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.
Anual, în România sunt înregistrate peste 5.500 incendii la locuinţe, iar principalele cauze care duc la apariţia incendiilor sunt: coşul de fum defect sau necurăţat – 34%, instalaţii electrice defecte sau improvizate – 22%, mijloacele de încălzire – 17% şi fumatul şi focul deschis -13% .

Ultima modificare: 14.07.2021 – 07:35 de către

Sari la conținut