
Exercițiu de alarmare publică – „Miercurea Alarmelor”
Săptămânii Protecției Civile (26 februarie – 4 martie 2025)
În data de 26 februarie 2025, în intervalul orar 10:00 – 11:00, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va organiza și desfășura un antrenament/exercițiu de alarmare publică denumit generic „Miercurea Alarmelor”.
Acest exercițiu se desfășoară cu ocazia Săptămânii Protecției Civile (26 februarie – 4 martie 2025) și are scopul de a verifica funcționalitatea sirenelor de alarmare publică, de a obține date reale despre acestea și de a antrena autoritățile locale și populația în recunoașterea semnalelor de alarmare.
În intervalul menționat, sirenele vor reda acustic unul dintre următoarele semnale de alarmare:
- Alarmă aeriană – 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele (pentru sirenele cu aer comprimat: 15 sunete a câte 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele);
- Alarmă la dezastre – 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele (pentru sirenele cu aer comprimat: 5 sunete a câte 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele);
- Prealarmă aeriană – 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele (pentru sirenele cu aer comprimat: 3 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele);
- Încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute (pentru sirenele cu aer comprimat: un sunet continuu de aceeași intensitate, cu durata de 1 minut).
Exercițiul are ca obiectiv principal pregătirea populației pentru situații de urgență, asigurând că cetățenii recunosc și înțeleg semnificația semnalelor de alarmare. De asemenea, testarea periodică a sirenelor contribuie la menținerea operativității acestora și la identificarea eventualelor defecțiuni ce necesită remediere.
Recomandări pentru populație
- Nu intrați în panică! Este un simplu exercițiu;
- Încercați să recunoașteți semnalele de alarmare pentru a vă familiariza cu acestea;
- Urmați recomandările autorităților și informați-vă din surse oficiale;
- Explicați copiilor și persoanelor în vârstă scopul acestui exercițiu pentru a evita confuziile.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă cetățenii să trateze cu responsabilitate acest exercițiu, având în vedere importanța pregătirii pentru eventuale situații de urgență.
Atenție! Acesta este un exercițiu!
Sistemul de alarmare pentru situații de Urgență instalat la nivelul municipiului Oltenița este compus din :
– 1 buc. Centrală de înștiințare și avertizare-alarmare ”SONIA” cu interfețe de comunicație prin GSM, Internet, canal radioVHF și linie telefonică dedicată, instalată în Centrul de comandă pentru Situații de Urgență, din Primăria mun. Oltenița;
– 3 buc. Sirene electronice UTS 600_GER , amplasate pe: Clădirea Primăriei, Sc. Nr.3 și Sc. Nr.6;
– 2 buc. Sirene electrice UTS-M03S_GER, amplasate pe: Spitalul Municipal Oltenița și bl. P16 – Str. Pescarilor nr. 19.
Sistemul de alarmare folosește protocoale și tehnologii moderne în domeniul comunicațiilor (GPRS, GSM, Ethernet, intranet/internet, etc). Echipamentele terminale din cadrul acestui sistem (sirenele), pot fi interconectate simultan prin următoarele medii de comunicație: Internet cablat, GPRS, linie telefonică analogică dedicată, canal radio dedicat. În cazul nostru sirenele sunt conectate prin GSM și canal radio dedicat (în situațiile în care ”cade” rețeaua GSM, comunicarea cu sirenele se face prin canal radio).
Sistemul de alarmare instalat la nivelul municipiului Oltenița, este conectat la Sistemul Operativ Național de Înștiințare și Alarmare ( S.O.N.I.A.) de Urgență, putând fi acționat atât din centrul de comandă situat în interiorul Primăriei, cât și de la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași, sau Inspectoratul General pentru Situații de Urgență București.
Funcțiile principale ale Centralei de înștiințare și alarmare SONIA sunt:
– Transmiterea de mesaje vocale către populație ( numai prin intermediul sirenelor electronice);
– Funcția de avertizarea și alarmare – prin activarea de la centrul de comandă, de la panoul local sau de la distanță (aplicație instalată pe telefonul mobil), a mijloacelor de alarmare (sirenele electrice sau electronice) . Operatorul centralei poate selecta una sau mai multe sirene și poate comanda execuția unei funcții.
(Ex. Se poate transmite mesaj vocal in Oltenița Nord, prin intemediul sirenei electronice amplasată pe Sc. Nr.3)
Ultima modificare: 25.02.2025 – 11:16 de către Oltenita IT